Auteur: Han Messie / 10 April 2014

Weidse plaats

Afdrukken

Ten zuiden van Breda ligt het levendige, gezellige dorp Ulvenhout. Vanaf de rand van laatstgenoemde plaats gaat een mooie, brede zandweg het bos in. Links en rechts van deze dreef zie je veel sloten en poeltjes. Spoedig komt de wandelaar bij een fietspad.

In het vroege voorjaar ziet deze plek van Ulvenhouts Voorbos met zijn kale bomen en modderige grond er triest, verlaten en saai uit. Geen vogellied beurt het troosteloze grauw tussen de takken op.

Maar langzaam aan verschijnt op de bruine bladergrond klein en teer groen, al meer en meer. Uit de krioelende stengeltjes verschijnt heel bescheiden een witte punt; een ontluikend bloempje. Verwonderd kijkt het om zich heen...

"Wat ben ik een onbeduidend wezentje onder al die geweldige houten gestalten. Die bomen, daar ben ik niets bij. Voor hen ben ik niets meer dan een kruimeltje stof..."

De eerste zonnestraal van de krachtig werkende lente treft het bloempje, dat zich openvouwt. "De zon wil dat je om je heen kijkt." De jonge bosanemoon ziet al haar soortgenoten met hun opwekkend wit en vaag roze.

"Als eenling ben ik zwak en onopvallend," beseft zij. "Maar wij, alle bosanemonen bij elkaar, zorgen voor een eenvoudig, maar schitterend welkom voor de lente; wij zijn voor alle bloeikracht een waardige inhuldiging."

De zonnestraal leest haar gedachte: "Ja, jullie geven het voorjaarsbos rijke luister, nu de bomen nog kaal zijn. Dankzij jullie pracht zullen de loofbomen des te blijer hun knoppen openen."

Waneer de bloei van bosanemonen op het hoogtepunt is, komen de boomblaadjes tevoorschijn, eerst aarzelend, dan zelfbewust en vol levenszin. Dit zorgt voor een aangename, lichte schemer boven de bosanemonen. Zo lijkt dit kleine domein van reine, blanke sterretjes een onmetelijke ruimte, zonder eind.

Zachte avondwind strijkt over het soezende bloemenrijk. De ademstroom van het bos heeft dan een nieuwe lucht, smakend naar rinse roomyoghurt, vermengd met zoet bessensap.

Die heerlijke geur, geboren op deze weidse plaats van Ulvenhouts Voorbos, treft ook de kleinere bloeiplaatsen van bosanemonen, die even veel recht hebben om te bestaan.

Natuur gedicht door: Han Messie
Informatie

Dit gedicht is 7.600 keer bekeken.

Waardering

Totale waardering: 9 (5 stemmen)

Bekijk ook eens
gedichten over gedicht in prozavorm
gedichten over sprookjesachtig
gedichten over voorjaar
gedichten over bloeien
gedichten over waaien

Heb jij genoten van het Weidse plaats gedicht? Help ons mee!

Bekijk en beoordeel gedichten. Registreer jezelf en voeg zelf een gedicht toe!

Reacties op gedicht 'Weidse plaats'

MeldenDeze reactie is niet passelijk Op 18-04-2014 schreef Catherinetine:
Wat een prachtig mooi natuur gedicht. Echt genoten. Wellicht een wandeling voor het ons. Zet deze op de lijst. Fijne paasdagen.
Catherinetine

Reactie plaatsen

Uw naam: Uw reactie: Ik ga akkoord met de voorwaarden

Nog makkelijker en eenvoudiger reageren? Meld je snel aan!